14/08/2017

"Voorbeschouwing" Pukkelpop 2017.

(Door gepruts bij Skynet/Belgacom/Proximus verscheen dit eerder op een oude blog ...)

 

Vanaf woensdag - bijna stiekem heeft men enkele jaren geleden een dag aan toegevoegd - is het weer tijd voor Pukkelpop. Al jaren is dat voor mij een vaste afspraak, maar misschien wordt het dit jaar wel mijn laaste (of voorlopig laatste) keer, of toch zeker de voorlopig laatste keer dat ik voor de drie dagen ga, want de woensdag zal ik ook nu weer overslaan.

 

En waarom mogelijk de laatste keer? Je zou kunnen zeggen of denken dat ik er (te) oud voor geworden ben. Misschien is dat ook wel zo; enkele jaren geleden zou ik er misschien wel anders tegen aankijken. Bovendien is het de laatste jaren moeilijk geworden om vrij te krijgen op het werk - het is zelfs zo dat ik deze keer op donderdag en vrijdag telkens een halve dag zal moeten gaan werken.

 

De belangrijkste oorzaak is toch het programma. Ik heb het zaterdagprogramma nog wel niet bestudeerd, maar wat ik tot nu toe van de andere dagen al bestudeerd heb, belooft niet zo veel goeds. Het begon al enkele maanden geleden met de aankondiging dat het Shelter-podium, een podium voor hardere muziek (metal, punk, hardcore en aanverwanten) zou verdwijnen. Ik ben geen metalhead en ik kan rustige(re) muziek heel goed waarderen, maar geregeld wil ik toch het hardere werk horen en op een moment dat er op geen enkel van de ontelbare andere podia op Pukkelpop iets bezig was dat mij kon boeien, was de Shelter vaak een goed alternatief. Er zou nog wel plaats zijn voor het hardere werk en er zijn inderdaad wel enkele bands geprogrammeerd, bijvoorbeeld het geweldige Steak Number Eight, maar die laatsten zijn dan opener in de Marquee ... Het lijkt dus of ze dat soort bands ergens willen wegstoppen, gelukkig geloof ik niet in complottheorieën. En dat terwijl het verschrikkelijke genre genaamd urban, ook wel rnb genoemd en door mezelf soms pornomuziek, in ieder geval vrij platte popmuziek, alle kansen lijkt te krijgen, er zijn in ieder geval behoorlijk wat acts geprogrammeerd die dat soort muziek zouden brengen. Misschien was de komst van Rihanna vorig jaar een testcase, maar dan heeft men volgens mij toch verkeerde conclusies getrokken ... Dan zijn er ook nog de afsluiters op het hoofdpodium, dat zijn allemaal elektronische bands, rock lijkt wel een scheldwoord te zijn. Erger nog, zelfs in de Marquee en de Club is veel elektronica geslopen. En welke oetlul heeft The Afghan Whigs op het hoofdpodium gezet en dan nog wel om 17u45? Die zouden afsluiter of toch minstens voorlaatste moeten zijn in de Marquee en als ze dan toch op het hoofdpodium zouden moeten komen, dan toch op zijn minst als het al (zo goed als) donker is.

 

Wat mij vooral sinds vorig jaar ook erg stoort, maar ik vrees dat dat op alle grote evenementen zo zal zijn, niet alleen op Pukkelpop of andere grote festivals, is het veiligheidstheater (metaaldetectoren!). Er is ook nog het opzichtige anti-drugsbeleid (met uitzondering van alcohol: je mag je doodzuipen, maar een kruimeltje wiet kan je een boete - ter plekke met de bankkaart te betalen - of erger opleveren).

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.