20/11/2016

Over zwarte (of anderskleurige) pieten en discussiëren ...

Sinterklaas is weer in onze streken en met hem is de zwartepietendiscussie ook weer opgelaaid, zij het in Nederland wat meer dan in België.

 

Mij kan het totaal niet schelen hoe de assistent van Sinterklaas eruit ziet, of hij nu zwart, bruin, wit, roze, geel, rood, groen, ... is, het interesseert me totaal niet. Ondanks dat kan ik de argumenten van de tegenstanders van een zwarte Piet begrijpen. Anderzijds is er ook veel te zeggen voor het omgekeerde standpunt.

 

Over die hele pietenkwestie neem ik dus geen standpunt in. Maar ik kan mij soms ontzettend ergeren aan de argumenten die door sommige tegenstanders gebruikt worden. Zo zag ik de laatste tijd enkele keren de vergelijking gemaakt worden met het (islamitische) offerfeest dat wel zou mogen, terwijl zwarte Piet zou verboden worden. Dat is volgens mij een vergelijking die nergens op slaat. En dat brengt mij bij de manier waarop er dikwijls gediscussieerd wordt: op basis van emoties. Dat er zo gediscussieerd wordt in een café of zo, dat is niet zo erg, maar zelfs in serieuze discussies tussen (relatief) verstandige mensen gaat het er vaak (vooral) emotioneel aan toe. Emoties helemaal uitsluiten kan je nooit en dat hoeft ook niet, maar het zou toch beter zijn (tot betere resultaten leiden) als er meer rationeel gediscussieerd zou worden.

 

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.