07/03/2016

Over vingerafdrukken enz.

Vorige week (?) was het even in het nieuws: minister Jan Jambon (Jean Hesp) zou een databank willen met de vingerafdrukken van alle Belgen. Er kwam - gelukkig - wel wat protest tegen, maar lang niet zo veel als ik zou gezien willen hebben, anders gezegd er werd veeleer lauw op gereageerd. (Nog erger: de burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte, die een socialist zou moeten voorstellen, was voorstander - al is dat gezien de autoritaire trekken waar sommige socialisten zoals de oude Tobback nogal eens last van hebben misschien niet zo vreemd.)

 

Het argument waar voorstanders van dit soort maatregelen (zie ook het massaal en te pas en te onpas plaatsen van bewakingscamera's allerhande) mee schermen is dan heel vaak: als je niks te verbergen hebt, heb je toch niks te vrezen ... Daar ben ik het niet mee eens. Ten eerste is het toch nog altijd zo dat je onschuldig bent totdat het tegendeel bewezen is, maar dit soort maatregelen zorgen bijna voor een omkering ervan, iedereen is op zijn minst een beetje verdacht. Ten tweede: wie zegt er dat de vingerafdrukken, de camerabeelden, enz. in de toekomst niet ook voor andere doeleinden gebruikt zullen worden of dat de databanken niet gehackt kunnen worden?

 

Ik weet een ding: mijn vingerafdrukken krijgen ze niet zomaar ...

Commentaren

Dat het zover is moeten komen...

Gepost door: Gidsjoris | 07/03/2016

Reageren op dit commentaar

Het is goed om recht voor je mening uit te komen. Met uw tweede argument ben ik het zeker eens.
Met het eerst argument heb ik meet last. De omkering ervan is volgens mij: je bent schuldig als het bewezen is, en dat is tegenwoordig niet gemakkelijk. Ik ben tegen straffeloosheid door bvb. procedurefouten. Daarom heb ik niets tegen meer bewijsmateriaal om de criminaliteit te bestrijden.
Dit neemt niet weg dat ik uw mening absoluut respecteer!!
Vrolijke groetjes,

Gepost door: Gidsjoris | 10/03/2016

Reageren op dit commentaar

Procedures zijn er om mensen te beschermen tegen gerechtelijke willekeur. Deze procedures zullen ongetwijfeld misbruikt worden, maar dat wil niet zeggen dat ze daarom fout zijn en al helemaal niet dat ze afgeschaft moeten worden, want dat zet de deur open naar een autoritaire maatschappij.

Gepost door: Corvus | 10/03/2016

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.